Zimske službe

Iznenadilo bi me da jedne godine krajem decembra ili početkom januara snijeg ne iznenadi zimske službe.

To bi bilo najveće iznenađenje.

Zar nismo do sada naučili da se zimske službe ponašaju kao čuvari plaža u zimskom periodu, a ne kao neko ko je zadužen za ceste u Dinarskim alpima?

“U nas” snijeg ne bi iznenadio državne službe i službenike samo kada bi se radilo o turskoj donaciji. U tom slučaju bi bio potpuno spontan, logičan, očekivan, dočekivan  i dočekan k'o ozebli sunce.

 

Na ovaj su post reagovali neki koji su radili u zimskim službama i imaju iskustva sa snijegom, a koji su mi prebacili da ne razumijem problematiku. Da bi negdje imao sve svoje postove i komentare objedinjene odlučio am ih koncentrisati na ovaj post. 

Teško je razumjeti tuđi posao, generalno. Ali se trudimo. Fata našla pos'o u porno industriji. Došla sva nikakva na kafu nakon teške sedmice. Pita je Suljo iz solidarnosti: jel’ to i tebe karaju na poslu?

“Snijeg se po pravilima naših zimskih službi čisti tek onda kada prestane padati.” tvrdi jedan inženjer koji je godinama radio u ovdašnjoj zimskoj službi, a sada, kako se čini, radi u Emiratima.

To je valjda taj “odliv mozgova” koji nakon što su “sistematizirali” ovu zemlju izvoze domaću pamet, iskustvo i struku drugima.

Biće da je soliter u Dubajiu i gorio za Novu godinu zato što je tamošnje vatrogasce neki naš stručnjak po istoj ovoj profesionalnoj logici ubijedio da se “požar ne isplati gasiti dok se dobro ne razgori i rasplamsa.”

“Bosno moja pređi na drugoga” -u praksi.

Snijeg se čisti tek kada prestane da pada! – veli pravilo zimske službe.

Evo prestao je da pada ali još uvijek nije počišćen. Zašto? Eeeeeee… Zato što to sada više tehnički nije snijeg – već led. A led se čisti, Đuro, kad? Led se čisti kad’ se otopiiiii.

Hajde bogati, đe ste svi navalili, za tri mjeseca se nećemo ni sjećati da je ikad’ pad'o. Na ljeto kada se budemo sunčali neđe na plaži biće nam do ovoga k'o do lanjskog snijega. Tak'a ti je psihologija.

Džaba se svađamo i naprđujemo oko prolaznih stvari.