Odraše!

Jutros sam išao da platim račun za struju, ali sam prvo provjerio da li je cifra od 520km realna za mjesec decembar. Vele da jeste.

Čini mi se da plaćamo najskuplju struju na svijetu. Nije čudo što raja loži gume, krpe, patike, najjeftiniji i najgori ćumur sa sumporom (ni u džehenemu ga ne koriste iz humanitarnih razloga). Mi se grijemo na struju. Parno grijanje, električni bojler. Barem da ti nešto vlada subvencira pošto nisi zagađivač u vrijeme ovih interventnih mjera. (To je već naučna tj. politička fantastika.) Kad oni koji imaju one eko-automobile plaćaju registraciju skuplje od onih sa autima bez katalizatora, šta očekivati od srednjovjekovne vlastele na vlasti, da shvati nešto u vezi dvadeset i prvog vijeka?

Evo sad od Šabića sa šišanja. Dok sam se šišao slušao sam dnevnik sa kantonalne televizije. Da sumiram: sedamdesetak hiljada mladih se isparilo iz zemlje, četiri od njih pet kaže da će se isparit’, a oni se hvale kako su u prošloj godini sakupili najviše poreza ikad. Veli ova jedna iz uprave, al’ iskreno, doduše nezvanično, da misli da je to od onih poreza koji se plaćaju kupovinom ili poklanjanjem nekretnina, pa onda doda precizirajući da su to porezi koje su platili arapi u prošloj godini kupujući onolike nekretnine.

Znači da opet sumiram: mladi odlaze iz zemlje jer nema privrede, nema industrije, nema ničega, a vlast se hvali kupljenjem poreza na rasprodaju zemlje strancima (što je očigledno najprofitabilnija grana – na kojoj sjedimo).

I sad šta tu nije logično?

Mladi odlaze iz zemlje jer zemlje je sve manje kao i radnih mjesta, a pošto zemlju ne možeš izvoziti (mada tu prodaju zemlje strancima ovi ovdje shvataju kao nekakav izvoz), to znači da će ti se neki drugi ljudi ovdje naseliti.

Sad ja kontam zašto svi kažu da su se borili za ovu zemlju: da bi je rasprodali i naplatili poreze na transakciju.

I onda na dnevniku vele: usluge mobilne telefonije najskuplje u regiji.

Šta još nije najskuplje? Gas? (Vele da će sad pojeftiniti. Pa mogu sebi priuštiti pojeftinjenje kada su ga prethodno poskupili van svake pameti).

Struja je skupa. Ne znam samo zašto upropastismo sebi tolike rijeke, toliku prirodu, ako ćemo plaćati najskuplju struju. Jeftinije bi nas došlo, i pametnije, da smo sačuvali prirodu, a uvozili struju (koju ionako i uvozimo pride). Neko će reći da je struja najjeftinija u Evropi. Možda i jeste, ali nas mrežarina zakla. Danas ti mrežarina dođe nešto kao u Srednjem vijeku putarina, mostarina i to… Nabeša se. Evo gledam račun, mrežarine imam više da platim nego same struje.

Karte za gradski prevoz skupe brate. Za jednu stanicu skoro dvije marke. I ne možeš preći iz vozila u vozilo, tj. da ti karta traje makar po’ sata, već opet moraš kupovati. Sa ovakvim standardom?… Ne znam…

Televizijska taksa, pretplata, kako li se to zove…? Porez na posjedovanje TV ili radio aparata! Jel’ to – to? Zamisli, to još uvijek postoji.

Moraš plaćati uz račun za struju ili telefon. Kupe harač. U Srbiji dvije i po marke – u nas sedam maraka. Tri puta više! Da je manje možda bi raja i plaćala, onako iz samilosti, ali sedam maraka, i još silom… Pa stvarno k'o Srednji vijek. Valjda zato što isti program gledamo na tri jezika tri konstitutivna naroda, (kao ona upozorenja na cigaretama). Odgledaš isti program i pomnožiš ga sa ćirilicom, latinicom i bosanskim, i naravno da dobiješ tri puta veću pretplatu. Plus što u nas imaš “ije” i “je”, pa valja i oko toga deverat’ – kad’ je koje – a u Srbiji brate ekavica pa mnogo lakše. Jeftinije dođe lektorisanje, šta li?

Ma sve pretjerano. A ne možeš im dokazati da to nije normalno. Oni misle da nešto petljaš, da hoćeš da ih nešto nagovoriš…

Srednji vijek. Ja ti kažem.

Odra ova vlastela na vlasti ove paore, ove kmetove. Ovaj feudalizam koji je sada na snazi kao da se prirodno razvio iz onog ratnog profiterstva kada su dušebrižnici ovdašnjih naroda izvlačili od građana novac prvo kupujući prije rata devize za bezvrijedne dinare, a potom ih ucjenjujući sa vrtoglavim cijenama švercovane robe i humanitarne pomoći u opkoljenom gradu. Trebao bi neko napisati neki doktorat na tu temu, politička ekonomija, dijalektički materijalizam, šta li, kako li… da prikaže kako se iz ratnih profitera na vlasti i oko vlasti razvila poratna vlastela novog feudalizma…. Ako smije… I neku studiju kako deru paore.

Odraše!

 

I u tom i mene ošišaše.

 

 

 

Pročitaj nastavak.

1 komentar na “Odraše!

Komentari su isključeni.