Izborni zakon

Jesam li to samo ja ili bi trebali svi da se zabrinemo što izborni zakon tj. izborne jedinice kroje predsjednici države i partija na vlasti iza zatvorenih vrata?

Da je kojim slučajem jednopartijski sistem i da to radi jedna partija to bi zvali totalitarizmom, ali pošto je po srijedi osamnaestonovembarski režim nacionalnih partija, to se izgleda nikome ne čini kao namještanje (ili barem formatiranje) rezultata izbora putem namještanja (formatiranja) izbornih jedinica koje, ovakve kakve jesu, BiH (protivno ustavu) isključivo  definišu kao nacionalnu, a ne i građansku.

Ovakav izborni zakon definiše i “formatira” građane isključivo po etnonacionalnoj pripadnosti, tj. kao kolektivitete, zadajući time nacionalistički kurs i “format” politici i vlasti od samog početka, od baze, od izbora, jer “formatira” samu bazu, tj. izbore kao etnonacionalne, ali ne i građanske.

To, naravno, nije u potpunosti u skladu sa ustavom u kojem državu konstituišu i građani, tj. “konstitutivni pojedinci”.

Sa ovako donesenim zakonima i pravilima građanska opcija nema nikakve šanse. Ne može uopšte da se uključi u sistem jer “ulaz” nije kompatibilan. Nema načina da ima udjela u vlasti.

Zašto bi onda građani kao što sam ja uopšte priznavali rezultate takvih izbora?

Po meni, tako i na sličan način doneseni izborni zakoni i pravila, dakle: bez predstavnika opozicije, bez predstavnika akademske zajednice, bez predstavnika građanskog sektora – jesu izborni zakoni raspisani i rascrtani iza zatvorenih vrata od strane predsjednika stranaka i “predstavnika konstitutivnih naroda” na vlasti i kao takvi, logično, čine da ni sami rezultati izbora ne budu legalni i legitimni.

Ja rezultate u startu namještenih izbora – u startu ne priznajem.

Kao građanin kojemu je “građanska dužnost” da glasa – imam građansko pravo da zahtijevam udio u kreiranju izbornog zakona i pravo na građanski neposluh i bojkot izbornih rezultata ako smatram izborni zakon nelegitimnim radi toga što građanski udio, kako ga definiše Ustav BiH, uopšte nije zastupljen u izbornom zakonu i izbornim jedinicama. Zastupljen je samo udio “konstitutivnih naroda”.

muscogee-casino-design2-1920x680.jpg

To je kao kada kockarnica namješta slot aparate da na kraju, kada se sve sabere i oduzme – uvijek kuća pobjeđuje. Štoćereć: to je iluzija demokratije. To je iluzija izbora. Iluzija da građani uopšte imaju izbora.

Izbore ne treba bojkotovati – treba bojkotovati rezultate. Treba bojkotovati vlast koja na taj prljav i nezakonit način pobjedi.

Kako?

Pa lijepo, po onoj staroj: “no taxation without representation!” Neću da plaćam porez državi i vlasti u kojoj kao građanin nisam predstavljen i zastupljen. Ako ne postoji izborna jedinica za građane, ako samo postoje pažljivo dizajnirane etnički čiste izborne jedinice za narode, onda neka narodi plaćaju porez vlasti koja tako dolazi na poziciju, a mi građani ćemo da budemo izuzeti iz poreza jednako kao što smo izuzeti iz izbornog tj. demokratskog procesa, a time i iz udjela u vlasti. Neka nas pored poreza izuzmu i iz otplaćivanja kredita i dugova u koje narodi i narodni poslanici/predstavnici uvaljuju ovu državu.