Mediji i mediokriteti

Mediji nisu zlo, ali nam je zlo od medija.

To je valjda ta medijska sloboda. K'o kad maloj djeci pustiš da se prejedu zelenog voća, slatkiša i to… Pa onda belaj.

Nego neću o tome. Hoću da konačno raščistim jednu stvar. Da je razlučim. U vezi medija i mediokriteta.

Dakle, posljednji put govorim i neću više: “mediokritet” nije izvedenica od “medij” kako je počelo da se tumači i ponavlja sve češće. (Strah me je zaglupiće i pametniji. Nasješće, kako to kod nas obično biva.) Dakle nije.

“Mediji” su množina od “medium” – što znači “sredstvo”, ili “posrednik” putem kojeg se nešto… prenosi… nanosi… i to… Recimo u slikarstvu je medij voda (ako se radi o akvarelu), ili ulje (ako se radi o uljanoj boji). Putem tog medija mi prenosimo i nanosimo i raznosimo boju po podlozi. Elektronski i printani mediji prenose informaciju i to…

 

E sad ovo drugo:

“Mediokra” znači “prosječan”, “ne previše dobar”, “polovičan”, “srednja žalost”  štobisereklo… (Od “medio” – polovica, sredina –  u smislu “centralan”, “središnji”, mada kao imenica na latinskom znači i “sredina” u smislu okruženja.) Znači jedna opšta prosječnost sredine i pojedinaca. Ništa posebno. Ono kada su svi u prosjeku prosječni pa smo onda svi zadovoljni što niko nije ništa posebno – jer bi se zbog toga osjećali manje sposobnim. (Nečija nadprosječna sposobnost, vještina, obrazovanje ili inteligencija ti dođe ko lična uvreda upravo zato što si “mediokreten”.)

Mediokriteti su, dakle, oni koji imaju prosječne sposobnosti. “Srednja žalost”. Ni previše dobri u nečemu, ali nisu ni toliko loši da se ne bi bavili onim čime se bave pa se bave onako osrednje, prosječno (iliti “solidno” – kako raja “u nas” kaže). Znaju svašta ponešto, ali ništa – ono pravo. Baš kao novinari. (Čast istraživačkim izuzecima) Znaju milion informacija i anegdota, ali nisu eksperti nizašta. Takvi moraju biti. Tako su u prosjeku formatirani jer prenose informaciju prosječnima tj. mediokritetima. Informacija mora biti formatirana da legne jednom prosječnom, osrednjem korisniku, pretplatniku…

Mediokriteti postavljaju standarde prosječnosti ne samo u informaciji, već u svemu: nije baš najbolje, nije ni dobro, al’ eto… Dovoljno je dobro – s obzirom za koga je… Golf dvica.

Znači “mediokritet” je strana i zapetljana riječ za nešto što mi odlično znamo šta smo, onako inače, u životu, svakodnevno, privatno… I nema puno veze sa TV dnevnikom ni raznim reality show-ovima, mada u tome svemu prepoznajemo svoju prosječnost i osrednjost pa se mjerkamo jesmo li bolji ili gori od navedenih. Utapamo se u sredinu… S kim si – takav si… E to ti je jedan prosječan “mediokreten” u kojeg se svi polako pretvaramo u ovoj mediokratiji, tj. vladavini osrednjosti.

 

Naša riječ za mediokriteta je “papak” ili nešto slično…

 

Ja se nadam da je sada jasnije. ..